Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, owady i miód”
Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny Owady i Miód” odbędzie się 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwerstytetu Warszawskiego przy Al.Ujazdowskich 4 w Warszawie.
Wyjątkowa Kolacja 8.09- Warszawski Festiwal Kulinarny – o wieczorne menu zadbają znakomici Szefowie Kuchni: Joanna Jakubiuk, Andrzej Andrzejczak, Martin Gimenez Castro, Marcin Koch, Tomasz Maćkowiak oraz Wit Szychowski.
Pełen program festiwalu
Wykłady sobota 9/09 – Warszawski Festiwal Kulinarny
Wykłady niedziela 10/09 – Warszawski Festiwal Kulinarny
Warsztaty, pokazy, rozmowy – sobota 9/09 – WFK,
Warsztaty, pokazy, rozmowy-niedziela 10/09 WFK
FILMS for FOOD na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym
Zajęcia dla dzieci! – 9-10/09 Warszawski Festiwal Kulinarny
Warszawski Festiwal Kulinarny to połączenie festiwalu, targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Będzie to spotkanie liderów promujących żywność wysokiej jakości, edukację i zrównoważony rozwój. Pokażemy najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników.
Chcemy pokazać Warszawiakom i światu to co mamy najlepsze.
Dwa festiwalowe dni w ogrodzie botanicznym wypełnimy ciekawymi spotkaniami.
Wokół stołu, wśród bujnej roślinności zajmiemy się też pszczołami, bo to dzięki ich pracy powstaje aż 90% naszego pożywienia. Miód jest kluczowym pożywieniem dla młodych larw, ale dzielą się nim też z nami. Wiemy że pszczół jest coraz mniej. Dlatego tak ważne dla nas jest szerzenie wiedzy o nich, bo problem pszczół to też jest nasz problem.
Warszawski Festiwal Kulinarny zada wiele pytań:
Czy wiedziałeś że 200 lat temu w Warszawie rosły ananasy?
Czy wiesz że aby wyprodukować kilogram miodu pszczoły miodne muszą odwiedzić 20 milionów kwiatów koniczyny?
Jak możemy na co dzień jeść zdrowiej i lepiej?
Dlaczego warto kupować produkty od małych producentów?
Co to jest etyczne jedzenie?
Co w trawie piszczy?
W parku, w szklarniach i wnętrzu budynków dydaktycznych czeka mnóstwo ciekawych akcji, wykładów i warsztatów również dla najmłodszych.
A kiedy zaspokoicie już głód wiedzy, będzie czekało na was pyszne jedzenie, regionalne,wyjątkowe produkty od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek!
Stwórzcie to wydarzenie z nami!
Zapraszamy do współpracy – napiszcie do nas jeśli chcielibyście włączyć się we wspólne działania, lub wystawić swoje produkty, będzie nam ogromnie miło tworzyć z Wami to wyjątkowe wydarzenie:
festiwalkulinarny@gmail.com
Warszawski Festiwal Kulinarny
“Rośliny,owady i miód”
8-10 września 2017
Godziny otwarcia 10 -19
Cena biletu
Dorośli : 10 zł
Dzieci : 5 zł
W cenie biletu zawarte są wszystkie atrakcje wydarzenia, oraz zwiedzanie Ogrodu Botanicznego UW wraz ze szklarniami.
Organizatorzy:
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
Food Lab Studio
Fundacja Szkoła na widelcu
Targi Designu WZORY
BigPicNic
Partner Główny:
GROHE
Partnerzy:
Orbis Hotel Group
AccorHotels
Wypożyczalnia Gastronomiczna – Gastro Magic Service
Tefal
Ströer
Baziółka
FILMS for FOOD
Kino Muranów
Vege Polska – Stowarzyszenie Wegetarian Polskich
Melvit S.A.
Trzech Kumpli – Browar Lotny
Partner merytoryczny:
MSC Polska – chroń morza i oceany
Banki Żywności
Erasmus+
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Patroni medialni:
Gazeta Wyborcza
Co Jest Grane24
KUKBUK
Zwierciadło
Sens
Cztery Kąty
Zwykłe Życie
USTA
SlowLife food&garden
HIRO
Kuchnia. Magazyn dla smakoszy
CzasDzieci.pl
Pomysł na ogród
Sielskie Życie
Mój Piękny Ogród
FOOD & FRIENDS
Portal newsgastro.pl
foodservice