Zajęcia dla dzieci! – 9-10/09 Warszawski Festiwal Kulinarny

Na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym nie zabraknie wyjątkowej strefy dla dzieci. Przez cały weekend będzie można świetnie się bawić a przy tym wiele nauczyć, o roślinach, owadach i jedzeniu!

Atrakcje dostępne przez cały weekend dla każdego: zabawy z edukatorkami Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiegoi edukatorami Fundacji Szkoła na widelcu, fotobudka, malowanie twarzy, sekcja malowanek i gier planszowych i wiele innych!

Poza tym podczas całego weekendu w strefie dziecka odbywać się będą warsztaty, na które należy się zapisać. Szczegółowy opis warsztatów poniżej 🙂

9 września SOBOTA
14.00
Ze szklarni na talerz: Kulinarne warsztaty rodzinne połączone z wycieczką po szklarni ogrodu botanicznego

Skąd biorą się laski wanilii? Czy banany rosną na drzewach? Czym jest kaulifloria u kakaowca?
Zapraszamy na kulinarną wyprawę po szklarniach Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Przyjrzymy się pnącej wanilii, powąchamy owoce kakaowca, a na deser (dosłownie!) połączymy słodycz bananów z goryczą kakao, a całość doprawimy aromatyczną wanilią. Uwaga – takie połączenie może być piekielnie smaczne!
Na warsztat edukacyjno-kulinarny „Ze szklarni na talerz” zapraszamy małych i dużych, tych co potrafią gotować i tych, którzy chcą się nauczyć*
*Jedna osoba pełnoletnia może zapisać maksymalnie 3 dzieci.
Liczba miejsc ograniczona – 20.
Organizatorzy: Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Fundacja Szkoła na widelcu

13:30- 15:00
Warsztaty z lepienia z gliny dla dzieci (i nie tylko)
Twórcze zajęcia, na których dzieci stworzą to co tylko będą chciały poprowadzi Konrad Szumilas. To będą zajęcia, na których naprawdę będzie można się pobrudzić!
Zajęcia otwarte – kto pierwszy ten lepszy 🙂

16:00
Rodzinne warsztaty kulinarne z Mama Alergika Gotuje
Zdrowe i szybkie w wykonaniu pyszności, które warto przygotować z dziećmi i dla dzieci.
Warsztaty inspirowane będą nową książką „Mama Alergika Gotuje Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”. Przygotowywane na warsztatach dania będą wegańskie i bezglutenowe, idealne dla małych alergików.
Menu:
Pralinki jaglane na odporność
Krem palce lizać
Czijanka daktylowa
*Jedna osoba pełnoletnia może zapisać maksymalnie 3 dzieci.
Liczba miejsc ograniczona – 20

17:30
Rodzinne warsztaty kulinarne – Szczęśliwi bez cukru
Kuchnia bez dodatku cukru może być pełna słodyczy i wyrazistości! Na warsztatach dzieci i dorośli przygotują wspólnie proste słodycze bez dodatku cukru. Fundacja Szczęśliwi bez cukru zaprezentuje dwa przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród dzieci ze szkół z którymi współpracują.
Misją Fundacji jest uświadamianie jak cukier wpływa na ludzki organizm oraz zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych dzięki słodkiej i bezcukrowej praktyce.
Liczba miejsc ograniczona – 20.

10 września NIEDZIELA
11:00
Z grządki na talerz: Kulinarne warsztaty rodzinne połączone z wycieczką po dziale roślin użytkowych ogrodu botanicznego

Czy warzywa mogą rosnąć w centrum dużego miasta? Czy na grządce może się skrywać gryka zwyczajna (tak, tak, ta, z której robimy kaszę gryczaną)?
Zapraszamy na kulinarną wyprawę po grządkach Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Odnajdziemy grykę (ale nie tylko), by po spacerze przyrządzić z niej coś pysznego!
Na warsztat edukacyjno-kulinarny „Z grządki na talerz” zapraszamy małych i dużych, tych co potrafią gotować i tych, którzy chcą się nauczyć*
*Jedna osoba pełnoletnia może zapisać maksymalnie 3 dzieci.
Liczba miejsc ograniczona – 20.
Organizatorzy: Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Fundacja Szkoła na widelcu

13:30- 15:00
Warsztaty z lepienia z gliny dla dzieci (i nie tylko)
Twórcze zajęcia, na których dzieci stworzą to co tylko będą chciały poprowadzi Konrad Szumilas. To będą zajęcia, na których naprawdę będzie można się pobrudzić!
Zajęcia otwarte – kto pierwszy ten lepszy 🙂

Jak się zapisać? Wystarczy wybrać zajęcia pod linkiem i wypełnić formularz 🙂 https://docs.google.com/forms/d/1ZB3BPunjNQv0V3wGptEOX5q8Hh0W_9V0XKq9YVLOobg/viewform?edit_requested=true

Masz jakieś pytanie? Napisz do nas!
warsztaty.festiwalkulinarny@gmail.com

Data

09 wrz 2017 - 10 wrz 2017

Czas

14:00 - 18:00

Etykiety

Wydarzenia we Wrześniu 2017

Lokalizacja

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego Warsaw Poland 00-478
QR Code