Marchew i jabłko uwielbiają chyba wszystkie dzieci, jeżeli jest inaczej to znalazłam dobry sposób na przemycenie tych wartościowych składników:)
Potrzebne nam będą :
- naczynie żaroodporne do pieczenia
- 2 -3 jabłka
- 2- 3 marchewki
- szklanka mąki gryczanej lub żytniej pełnoziarnistej
- opcjonalnie łyżeczka cynamonu
- masło lub oliwa 5 łyżek
- ewentualnie do posłodzenia łyżka syropu z agawy lub cukru trzcinowego (jeżeli dajecie dzieciom cukier)
Wykonanie:
Możemy skupić się na samych ciasteczkach, ale przy okazji ciasteczek mamy pyszny soczek. Jeżeli macie sokowirówkę czy wyciskarkę to naprawdę warto na początek zrobić z jabłka i marchwi soczek. Mój synek uwielbia taki witaminowy soczek. Wiórek z owoców i warzyw nie wyrzucamy tylko wykorzystamy do ciasteczek 🙂 Pozostałości po jabłku i marchwi ( wyciśnięte w sokowirówce lub starte na tarce) łączymy w misce z oliwą, mąką, cynamonem. Formujemy dowolne kształty. Konsystencja powinna być bardziej ścisła, mokra nie krucha. Chodzi o to, aby dziecko miało do rączki ciasteczko i nie zrobiło nam bałaganu w całym domu:P Pieczemy przez 20 minut w temperaturze około 180 stopni.
Gotowe, smacznego 😛