Przepisy dla dzieci

Magiczne pierniczki – kruche, cienkie, kolorowe, kakaowe, aromatyczne, pyszne.

Co to by były za święta bez pierniczków. Obowiązkowo w towarzystwie nieskończonej ilości świątecznego jedzenia, muszą się znaleźć pierniczki. W tym roku ze względu na małego Jaśka pierniki przybrały postać leśnych zwierząt i mają dużo dekoracji i słodkich posypek. Jasio oczywiście był najlepszym pomocnikiem przy wykonaniu pierniczków. Trochę pomagał, a jeszcze lepiej wychodziło mu przeszkadzanie 🙂 Udało nam się jednak zrobić pierniczki w kilku wersjach podania i podajemy prosty przepis:

Potrzebne nam będą:

150 g miodu
100 g masła
100 g brązowego cukru
375 g mąki
1 duże jajko
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kakao gorzkiego
małe opakowanie przyprawy do pierników 20 g
blacha do pieczenia i foremki

Wykonanie:

W rondelku na małym ogniu roztapiamy miód, masło i cukier. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przesiewamy mąkę, sodę, przyprawy, sól, kakao, dodajemy ostudzone masło z cukrem i miodem. Mikserem lub ręcznie wyrabiamy ciasto na lekko klejące. Jeżeli ciasto za mocno się klei dodajemy troszkę mąki. Formujemy kulkę i wsadzamy na 20- 30 minut do zamrażalki.
Po wyjęciu z zamrażalki wałkujemy ciasto i wykrawamy dowolne formy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ustawiamy piekarnik na 170 stopni. Pieczemy 6 minut. Po ostudzeniu dekorujemy polewą i kolorowymi posypkami. Użyłam do polania roztopionej białej czekolady i do dekoracji posypek Delecta i jadalnych mazaków Dr.Oetkera. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w puszce. Najlepiej w szafce zamykanej na klucz, aby przetrwały do Świąt 😉

Czujecie już Magię Świąt :)?

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

 


Share this Story

Polub mój profil na Facebook by otrzymywać więcej takich informacji
⬇️⬇️⬇️

Komentarze Facebook