Zamiast faworków na karnawał zajadamy się hamburgerami 🙂
Każdy z nas ma czasami ochotę na hamburgera, nie oszukujmy się, że ślinka leci na samą myśl. Jestem zdania, że możemy czasami podać taki fast food dzieciom. Jednocześnie możemy zrobić wersję zdrową i do środka dać sałatę, grillowanego kurczaczka, a sosik zrobić jogurtowo – koperkowy. Jasio był zachwycony swoim hamburgerem i tylko czekał na dokładkę 🙂
Składniki na 6 dużych hamburgerów lub 12 dziecięcych mini hamburgerków :
- 1 paczka suchych drożdży
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanka maślanki
- 6 łyżek roztopionego masła (łyżka na bułkę)
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- sezam do posypania
Wykonanie:
- Do miski wlej szklankę ciepłej wody, dodaj łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki i paczkę drożdży. Wymieszaj dokładnie zaczyn i odstaw na jakieś 10 minut. W tym czasie drożdże zaczynają się namnażać.
- Następnie dodaj pozostałe składniki: maślankę, cukier, sól, mąkę, masło. Rozmieszaj wszystko drewnianą łyżką. Takie ciasto wyłóż na stół i zacznij wyrabiać minimum 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne, miękkie i nie będzie się kleiło do rąk.
- Utwórz z ciasto kulkę i posmaruj oliwą. Przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Pozwól ciastu wyrastać przez godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyciągnij ciasto na stół i uformuj dosyć równy prostokąt. Nożem podziel ciasto na 6 lub 12 równych części. Z kawałków ciasta uformuj kulkę takim sposobem, że starasz się krańce ciasta wtłoczyć pod spód zostawiając równą i jędrną powierzchnię na górze.
- Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep 1 jajko i posmaruj powierzchnię pędzlem. Górę posyp sezamem. Bułki przykryj folią, ale tak, żeby nie dotykała powierzchni bułek. Pozwól im wyrosnąć ok. 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte bułki piecz od 15 do 17 minut. Najlepsze są zaraz po przestudzeniu lub następnego dnia.
Palce lizać ;p