Właśnie sama skończyłam piec wielkanocny serniczek 5 minut temu. Jest prosty, szybki, efekt mnie zadowala, a smak pychota. Delikatny, słodziutki, niech się schowają kupne serniki wiedeńskie. To kolejna dobra inspiracja zaczerpnięta z internetowych przepisów. Sprawdziłam, spróbowałam i dzielę się z Wami przepisem na pyszny, puszysty sernik. Podejmijcie wyzwanie i upieczcie go sami, a rodzina będzie pod wrażeniem takiego kulinarnego dzieła.
Potrzebne 3 składniki:
Składniki podaję na małą tortownicę około 18cm, na większą np 20 cm trzeba proporcjonalnie dodać jedno jajo, 50 g twarogu i 50 g czekolady itd.
- opakowanie sera twarogowego naturalnego President
- 200g białej czekolady
- 6 jajek
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, troszkę studzimy i mieszamy z serem twarogowym. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i łączymy powoli z żółtkami i resztą składników. Foremkę (tortownicę) smarujemy masłem, wylewamy powoli gotową masę. Ustawiamy w piekarniku blaszkę, wlewamy na nią trochę wody (aby zrobić tzw. kąpiel wodną) i wstawiamy do piekarnika naszą formę z masą sernikową. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut. Zostawiamy jeszcze 20 minut w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Studzimy, aby sernik się odpowiednio ściął. Jeżeli góra Wam się zbytnio przypiecze, możecie posypać cukrem pudrem i udekorować. Smacznego, bo naprawdę jest do czego 😛