Szybki przepis na obiadek dla całej rodziny. Moje ulubione przepisy to te szybkie i proste w wykonaniu. Mam dużo zajęć związanych z maluszkiem, dlatego bardzo sobie cenię prostotę i szybkość wykonania dań. Pieczony indyk jest bardzo uniwersalną potrawą, ponieważ możemy go zjeść na ciepło na obiadek, ale równie dobrze smakuje na zimno na świeżym chlebku.
Potrzebne nam będą :
- naczynie żaroodporne do pieczenia
- 1 kg piersi z indyka (dla dziecka kupujmy zawsze przebadane mięso)
- włoszczyzna i ziemniaczki (eko lub zwykłe)
- przyprawy i zioła (oregano, tymianek, bazylia, pieprz)
- masło około 50 gram (jeżeli lubicie maślany smak można dać więcej 🙂
Wykonanie:
Do naczynia żaroodpornego nakładamy paski masła, wkładamy umytego indyka, nacieramy masełkiem, układamy dookoła pokrojone warzywa, posypujemy ziołami. Piekarnik ustawiamy na górę i dół na 180 stopni i pieczemy około godziny. Przeważnie w zależności od masy indyka (1 kg – 1 godzina). Po upieczeniu zawsze studzimy do odpowiedniej temperatury zanim podamy potrawę dziecku.
Gotowe, smacznego 🙂